Solar Roof – Mest mulig energi for pengene - Solintegra

    Solar Roof – Mest mulig energi for pengene

    Hvis du har sett et solcelleanlegg er sannsynligheten stor for at det var utenpåliggende solcellepaneler i kombinasjon med vanlig takstein under. Hva om det fantes mer estetiske og smartere løsninger som gav mye kortere nedbetalingstid. La oss presentere en av dem i dag!

    Vi i Solintegra kan tilby det norske markedet fire forskjellige løsninger med integrasjon av solceller fra produsenten Solarstone og i dag skal vi se nærmere på en løsningen for integrert solcelleanlegg som heter Solar Roof.

    Hva er Solar Roof?

    Solar Roof er utviklet av vår estiske samarbeidspartner Solarstone. Solar Roof i sin enkleste form er et profilsystem som gjør at man kan legge standard solcellepaneler rett på lektene. Det er selvfølgelig mer til det enn som så, men i sin enkleste essens er det dette som gjør at systemet er genialt.

    Solar Roof - Mest mulig energi for pengene
    Figur 1: Typisk integrert solcelleanlegg med Solar Roof i kombinasjon med sorte aluminiumspaneler, feietrinn og snøfanger Solar Roof

    Det som ofte er fordyrende med integrerte løsninger i dag, er at løsningene er utviklet med spesialtilpassede solceller. Ved slike spesialtilpassede løsninger, så blir ofte prislappen deretter. Solar Roof profilsystemet er laget for å passe med de mest utbredte rammestørrelsene på solceller som er på markedet i dag. Slik har du mulighet til å velge rimelig fritt hvilken solcelle du ønsker på taket ditt basert på lommebok, effekt og bærekraftig produksjon.

    Nå er det en gang slik at det er heller sjeldent at takets dimensjoner passer akkurat med panelets størrelse (ca. 1.8m * 1m). Derfor kommer også løsningen med robuste sortlakkerte aluminiumspaneler som tilpasses på hvert enkelt prosjekt. Alumiumspanelet har en indre struktur som gjør dem meget robust ovenfor fotavtrykk, snø og vindlast. Når systemet også kan leveres med beslag for vindski og mønet, da kan man med rette kalle systemet for en helhetlig tak-løsning.

    Hvordan fungerer et integrert solcelleanlegg med Solar Roof?

    Det å montere Solar Roof er like enkelt som å montere takstein. Undertaket er bygd opp på helt samme prinsipp som hvis en kun bruker takstein. Den eneste forskjellen er at lekteavstanden er ca. 100cm, og det anbefales at en bruker lekter med min. dimensjon 36*48 mm. Det å opprettholde litt avstand og bedre lufting til undertaket er en fordel for energiproduksjonen til solcellene. For å montere Solar Roof på lektene så involverer det fire enkle produkter:

    Festeutstyr til Solar Roof integrert solcelle-anlegg
    • Starter Clamp – Klemmen som monteres for å holde nederste rad på plass. Her kan man og regulere antallet hvis vindlasten er ekstra utfordrende.
    • Regular Clamp – Klemmen som monteres mellom radene
    • Top Profile – Profilen settes på aluminiumsrammen på oversiden av solcellen. Profilen kommer i 3 forskjellige høyder avhengig av takets vinkel og nødvendig overlapp
    • Left & Right Profile – Profiler som settes på høyre og venstre aluminiumsramme av solcellen

    De sortlakkerte aluminiumspanelene tilpasses etter behov og utstyres med de samme profiler og klemmer som solcellene. Til slutt vil denne ferdige montasjen se ut som følger:

    Tegning av Solar Roof integrert solcelleanlegg
    Figur 3: Solar Roof montasje

    Solar Roof kan monteres på takvinkler fra 18 grader og oppover.

    Hvorfor velge Solar Roof

    Solceller har siden teknologien ble introdusert falt drastisk i pris som illustrert i grafen nedenfor

    Pris på solcelle
    Figur 4: Kilde – IEA (International Energy Agency)

    Selv om prisene på solceller har flatet ut, så har en aldri fått mer watt per krone enn det en gjør i dag. Det at Solar Roof løsningen lar deg benytte vanlige solceller som er tilgjengelige i markedet og at den er så enkel å montere, gjør løsningen svært prisgunstig.

    Løsningen er også tilpasningsdyktig i og med at en tilpasser aluminiumspanelene til hver enkelt situasjon om det skulle være for å avslutte mot mønet eller rundt pipe hvor det er skygge.

    Solar Roof kommer virkelig til sin rett når intensjonen er å få mest mulig energi ut av taket og er ideell for større anlegg (næringsbygg, offentlige bygg osv), men passer og fint til boliger hvor alle takflater skal benyttes.

    I tillegg til å være prisgunstig og tilpasningsdyktig, så er Solar Roof både estetisk og modernistisk i sitt uttrykk og faller i smak hos de fleste.

    Hva koster det?

    For et tak med eksempelvis 50 m2 takflate så vil kvm.prisen være rett i overkant av 2.200 kr pr. m2 inkl. mva og ekskl. montasje og elektro. Dette inkl. alt fra solcellemodulene, klemmer, vekselretter og kabler på DC-siden av vekselretter.

    Så kan vi begynne å trekke fra:

    • Hva hadde taksteinen kostet der solcellemodulene ligger, kanskje 25.000 kr
    • Enova-støtten utgjør 18.750 kr for dette eksempelet
    • Verdien på energi-produksjonen tilsvarer ca. 8.000 kr i året hvis utgangspunktet er 1 kr pr. kWh

    Da blir kvm.prisen 1.245 kr pr. m2 etter kun ett år, og slik fortsetter det til anlegget er nedbetalt etter ca. 8 år hvis energiprisen inkl. nettleie holder seg på 1 kr pr. kWh.

    Hvordan kan jeg kjøpe Solar Roof?

    Vi er et relativt ungt selskap og har fortsatt ikke samarbeidspartnere på plass i hele Norge enda, men dette jobber vi med hver eneste dag. I mellomtiden kontakt oss direkte, så er vi behjelpelige med å finne en montør i ditt område. Følg oss gjerne på sosiale medier og nyhetsbrev hvor vi vil annonsere nye samarbeidspartnere kontinuerlig.

    Da ønsker vi i Solintegra våre lesere en riktig god sommer.

    Mvh,

    CEO – Solintegra